LEUFSTA BRUKSARKIV

FRÅGOR OCH SVAR

Uppdaterad: 2018-05-08

fragor_svar  
HEM ARKIV OCH SAMLINGAR DIGITALT FORSKNING OM OSS KONTAKT FRÅGOR OCH SVAR LÄNKAR

Var ligger Lövstabruk och hur tar man sig dit?

Svar: Lövstabruk ligger i norra Uppland, invid riksväg 76, 7 mil från Uppsala, 5 mil från Gävle och Östhammar, 3 mil från Tierp och 1 mil från Skärplinge. Klicka här för att se en karta (Eniro).

Bussar går från bland annat Östhammar, Gävle och Tierp (åker man från Tierp måste man byta i Skärplinge). Tidtabeller kan sökas på Upplands lokaltrafiks hemsida och SJ:s hemsida

Jag vill forska i era arkiv. Hur kan jag förbereda mig inför ett besök hos er?

Svar: Titta gärna på de arkivförteckningar som finns utlagda på denna hemsida. Att redan på förhand veta vilka handlingar som kan vara intressanta sparar mycket tid. Notera gärna vilka volymer du är intresserad av att beställa fram.

Jag har en bärbar dator med mobilt bredband. Får jag använda den i er forskarsal? Finns det täckning?

Svar: Ja det går bra. Täckning finns. Det finns fast (trådbundet) bredband med WiFi-router).

 

 

Kostar det något att forska?

Svar: Ja. Att forska kostar 50:- per person och tillfälle.

Får man fotografera arkivmaterial med digitalkamera?

Svar: Ja, mot en avgift per foto av 5 kronor.

Har ni ett lunchrum där jag kan värma min matlåda?

Svar: Ja.

Kan man övernatta i Lövstabruk? Finns det någon restaurang?

Svar: Övernattningsmöjligheter finns på Leufstabruks Wärdshus och i Gamla Brukshandeln. Den enda restaurangen i Lövstabruk är Wärdshuset, vilken är öppen sju dagar i veckan under turistsäsongen, därefter mer sporadiskt. Under turistsäsongen håller även Café Norra Porten öppet.

Jag vill veta mer om Lövstabruk och de andra järnbruken i Uppland. Var hittar jag information?

Svar: På Vallonbruk i Upplands hemsida.

 

Jag har material som jag vill skänka till er? Vill ni ha det?

Svar: Det beror på vad det är. Vi tar gärna emot både förenings-, företags- och personarkiv med koppling till Lövstabruk eller orterna i dess närhet. Även enskilda handlingar (en protokollbok, en medlemsmatrikel, en kassabok etc) är av intresse. Speciellt intresserade är vi om materialet tillhör något av de arkiv som redan finns här. Fotografier tas gärna emot, men se först till att så gott det går dokumentera vad bilderna föreställer. Man kan välja om materialet skall vara gåva eller deposition. Även föremål tas emot. Än så länge har vi gott om plats för nyleveranser.

Om materialet inte har koppling till Lövstabruk eller orterna i dess närhet rekommenderar vi att ni vänder er till annan arkivinstitution, exempelvis Folkrörelsearkivet för Uppsala län, Näringslivsarkiv i Uppsala län, Landsarkivet i Uppsala eller Dannemora Förenings- och Hembygdsarkiv (kontaktas genom Folkrörelsearkivet). Hör av er till oss om ni är tveksamma.